Tanítás‎ > ‎

A motiváció, munkakedv növelése, a gyakori problémák megoldása

Minden kutyának megvannak a korlátai, ezek a korlátok azonban a ma ismert módszerekkel már nagyban kitolhatóak. Ha a kutya kedvetlenül dolgozik, akkor az alábbi szempontok mindegyikét figyelembe kell venni!

A kutya terhelhetősége, energiája

A képzés akkor lehet sikeres, ha a kutyát egy ideális motivációs szintre tudjuk hozni. Se az alulmotivált, ill. fáradt, se a túlmotivált, ill. túlpörgős kutya nem szerencsés a munka során.

A túlpörgést könnyebb befolyásolni, előtte jobban el kell fárasztani a kutyát és kisebb motivációt kell használni a tanítás során.

A dolgozni nem kívánó kutyánál nagyon fontos felismerni, hogy mi ennek az oka. Lehet a kutya fáradt, alul motivált, zavarja az ingerkörnyezet, zavarban van az adott feladattal kapcsolatban, stb. Most abból a szemszögből közelítsük meg a problémát, hogy mekkora a kutya teherbírása.

A klikkeres tanítás során a kutyának sokat kell gondolkodnia, amitől jobban elfáradnak, mint a mozgástól. Fontos, hogy a kutya terhelhetőségét felmérjük és ezt szép lassan, fokozatosan - az ingerkörnyezetet mindig szem előtt tartva – növeljük.

Bár vannak helyzetek, amikor nem érdemes erőltetni a munkát, a terhelhetőség növelése csakis úgy tud alakulni, ha egy kicsit mindig többet várunk a kutyától. Gyakori hiba, hogy a legtöbben azonnal abbahagyják a munkát, vagy ráhagyják a hibákat, ha a kutya kedvetlen. Ezt a kutya hamar megtanulja és alkalmazza is velünk szemben, ő irányítja az eseményeket ilyenkor.

Ha a kutya már fárad, akkor ne azokat a feladatokat vegyük elő, amelyek nehezebbek számára, vagy újak, esetleg épp pontosítás alatt vannak. Vegyünk elő inkább könnyebb, rutinfeladatokat és kicsit több segítséggel, pörgetéssel, motivációval dolgozzunk, mint egyébként. A foglalkozás végét nagy jutalommal, közös játékkal zárjuk.

Az ide vonatkozó másik gyakori hiba, hogy a kutya energiáit a munka előtt „szétszórjuk”. Amelyik kutyának kicsi a teherbírása, annál különösen fontos, hogy a munka előtti időszakban csak egy rövid sétára vigyük és aztán eltegyük egy nyugodt helyre. A kutyát hozzá kell szoktatnunk ahhoz, hogy a kocsiban, vagy a kennelben hagyjuk, meg kell tanulnia ott pihenni. Ha valaki a munka előtt másfél órát sétál a kutyával, vagy csak simán maga mellett tartva lófrál, álldogál vele, ne várja a kutyától, hogy utána pörögjön a munkában. Az elrakás másik előnye, hogy a kutya örül a viszontlátásnak, és annak, hogy végre a gazdival lehet és ha következetesen mindig a munkára vesszük ki, akkor ezt a jó érzést a munkával fogja összekötni. Ez számára mintegy bekapcsolás lesz a munka előtt, ami szintén praktikus. Nem tanácsos a kutyával rögtön felrohanni a pályára és rögtön elkezdeni dolgozni, ilyenkor nem mindig állnak rá készen, úgyhogy szerencsés, ha van valamilyen szertartásunk előtte.

A foglalkozás után aztán el lehet menni egy hosszabb, levezető sétára, ez amúgy is hasznos, lesz lehetőségünk végiggondolni az aznap történteket.

A motiváció – kaja, zsákmány, játék a gazdával

Tapasztalataim szerint az apportos kutyák kajásabbak és fordítva. Ha egy kutyát a labda nem annyira hozza lázba, akkor általában nem is annyira kajás, de ez alól persze vannak kivételek.

Ha a kutyának eredendően apportos, vagy/és nagyon szeret enni, akkor nekünk semmi gondunk, könnyen tudunk vele dolgozni. Mit tegyünk azonban, ha igazán semmivel sem tudjuk lázba hozni?

Ezek a készségek fejleszthetők a kutyában és szükségünk is van rájuk a munka során. Fontos, hogy ezt a munkán kívül kell fejleszteni, nem közben.

a.) kaja

Az alapvető trükköket ismerjük, keressük meg a kutya számára legütősebb jutalomfalatot (van, akinél ez a sült máj, másnak a pogácsa, vagy a pizza héj legyünk kreatívak, próbáljunk ki mindent!) és éheztessük kicsit a kutyát, 1-3 napot simán ki lehet hagyni előtte, ha szükséges.

Megjegyezném, hogy a kutyát egyszer kell igazán rákattintani a kajára, későbbiekben már nem kell mindig ennyire kiéheztetni, mert meg fogja tanulni szeretni, értékelni a kaját. Ez a klikkernél különösen így van, ha elég „erősen” kondicionáljuk a klikkert, a későbbiekben akár száraztáppal is működhet.

Még néhány fontos apróság: gyakran látom, hogy ha valakinél van jutifalat, akkor sokszor szinte észrevétlenül tömi vele a kutyát, szinte mindenre ad falatot időnként, akkor is, ha csak egy helyben állnak. Erre figyeljünk oda, hogy ne tegyük, vagy csakis a munka után!

A jutalomfalatok legyen kicsik! Ha a kutya három falattal jól lakik, akkor nem fogunk tudni dolgozni vele a továbbiakban.

b.) zsákmány, apportkészség

Az apportkészség fejlesztése egy nehezen induló folyamat, sokat energiát kíván, ugyanakkor csak technikai elemeket kell megtanulni hozzá. Miről is szól ez az egész?

A kutya ugyebár ragadozó (lenne, ha hagynánk  ), ezért a vadászat, a préda elejtése, megszerzése, birtoklása a vérében van. Minden kutyának, csak különböző mértékben. Elképzelhető, hogy a mi kutyánkban ennek nyomát se látjuk, ez több dologból is adódhat, de inkább előre tekintsünk, hogyan fog ez változni.

Próbáljunk meg találni egy olyan játékot, ami még valamennyire érdekli a kutyát. Legyen az plüss, vagy csipogós, gumi, vagy csak egy ócska zokni otthon. Könnyebb olyan dologgal kezdeni, ami már kicsit is felkeltette a kutya érdeklődését. Két technikai elemet érdemes használni, az egyik, hogy a játékot prédának tüntetjük fel, azaz a kutya előtt incselkedve húzzuk, ne akarjuk a szájába tolni, inkább ő kapjon utána. A másik az „irigy kutya” közmondásra épít, ami nagyon is igaz, azaz mi magunk elkezdünk nagyon látványosan játszani a játékkal, feldobálva, kergetve, mindenféle örömhangokat hallatva. Közben nem is nagyon kell figyelnünk a kutyát, feltehetőleg hamar oda fog jönni megnézni, hogy mi ez a nagy boldogság, bár lehet, hogy a játékot még nem fogja figyelni, csak minket. Mi csak a játékra összpontosítsunk. Ha már a kutya a közelben van, „véletlenül” ejtsük le elé, majd mintha félnénk, hogy el akarja lopni, kezdjük el „levadászni” a játékot. Csak a játékra koncentráljuk, azt nézzük. Ha a kutya esetleg rájön, hogy mi a történet és bekapcsolódik, tettetett felháborodással méltatlankodjunk, ha elveszi és menjünk utána. Ezt a részt a kutyák nagyon élvezik, amikor náluk a zsákmány, pedig más is akarja azt. Ez számukra egy sikerélmény. Persze legyünk ügyetlenek és próbáljuk elvenni, de ne sikerüljön.  Ha a kutya nagyon rákap a játékra, akkor ellophatjuk tőle, ha hamar leteszi akkor szintén nagy látványosan vadásszuk el és tegyük is el a játékot. Fontos, hogy a kutyának mindig legyen közben sikerélménye és mindig úgy fejezzük be, hogy valamennyi érdeklődése épp lenne a tárgy után amikor mi eltesszük.

Az ingerkörnyezet figyelembevétele itt is kulcsfontosságú, otthon kezdjük el felépíteni a játékot és fokozatosan vigyük ki.

Az utóbbi idők egyik legújabb találmánya, hogy az állatot szinte szó szerint megtanítjuk játszani. Azaz klikkeljük be neki, hogy hozza be az adott dolgot és innen kezdve építsük tovább a korábban leírt játékkal az ő érdeklődését.

Ennek egy továbbfejlesztett változata, hogy ha a kutya egyébként tud már hátrálni (vagy tanítsuk meg neki gyorsan  ), akkor kössük össze, hogy egy derekunkra kötött labdát, vagy hurkát fogjon meg és azzal együtt tolasson. Én magam ezt alkalmaztam, ami egy teljesen mechanikus gyakorlat, viszont a kutyában bekapcsolta az ösztönös viselkedést és ma már szereti elvenni, megszerezni a dolgokat, ami korábban egyáltalán nem volt rá jellemző.

A zsinóros játékot, labdát különösen javaslom, sok lehetőséget biztosít a közös zsákmány-játékra. Azonban senki ne akarja rögtön húzni a zsinórt és elvárni, hogy a kutya húzzon vissza. Itt is kövessük a fokozatosság elvét.

c.) Játék a gazdával

A leggyakoribb hiányosság, amit gazdáknál látok, hogy egyáltalán nem játszanak a kutyáikkal. A közös játéknak nagyon fontos szerepe van a kutyák életében, a legtöbb dolgot játék útján tanulják meg kiskorukban és a szociális kötödésnek is fontos része. Nagyban javítja a kutyával való kapcsolatunkat, segít a kommunikáció fejlesztésében, felénk fordítja a kutya figyelmét és képes hangulatok megteremtésére. Ezekre mind szükségünk van a munka során, ezért játsszunk sokat a kutyával!

A játék lehet sokféle, kergetőzés, birkózás, elbújás, „becserkészés”, stb. A játékot bármikor kezdeményezhetjük, vagy befejezhetjük, a játék szabályait mi hozzuk. Ha a kutya bedurvul, állítsuk le a játékot és ezzel jelezzük számára, hogy „így nem játszunk.”

Ha már képesek vagyunk arra, hogy a nyugodtan a helyén fekvő kutyát lázba hozzuk néhány apró mozdulattal és egy tekintettel, akkor ezt már remekül fogjuk tudni a munka során is alkalmazni.

Az ingerkörnyezetet itt is figyelembe kell venni, otthon kezdjük el felépíteni, de fokozatosan vigyük ki a játékot a parkba is, ahol más kutyák is vannak. Itt hozzátenném, hogy aki úgy sétáltatja a kutyáját, hogy lemegy a haverokkal dumálni és a kutya el van engedve játszani közben a többi kutyával, de a gazdával semmit nem csinálnak közösen, az ne csodálkozzon, hogy a kutyája más kutyák mellett nem figyel rá. Ilyenkor is legyen időnként néhány percünk, hogy a kutyánkkal játsszunk.

A kutya ösztönlényének felszínre hozása

Azt mindannyian megtanultuk már, hogy a kutya ösztönlény. Mégis, a saját kutyánkban ennek nyomát se látjuk? Pedig ott van az. De tény, hogy az ösztönök nem minden kutyánál egyformán erősek, illetve különböző mértékben lettek elaltatva általunk.

Ha valaki pl. a kutya kölyökkorában sose játszott a kutyájával zsákmányszerző játékot, akkor egy gyengébb ösztönű kutya esetében ez az ösztön nem is fog megnyilvánulni a későbbiekben, ha csak felszínre nem hozzuk.

Mondanék egy példát. Mi emberek is hasonló cipőben járunk, bár mi kevésbé vagyunk ösztönlények, mégis ha valaki egy hajótörés, vagy repülőgép-szerencsétlenség során egy lakatlan szigetre kényszerül és ott kell maradnia hosszabb ideig, egészen más ember lesz, az értékrendje, a lénye átrendeződik azáltal, hogy a világunk alapértelmezett komfortjait nem kapja meg készen, az élet alapvető elemeiért is meg kell dolgoznia. (aki látta a Számkivetett c. filmet annak talán könnyebb megérteni,hogy mire gondolok)

Ez lenne a cél a kutyánál is. Saját elképzelésem alapján, ha egyszer valameddig „le tudsz nyúlni a kutya lényébe”, akkor az már mindig meglesz, az nem veszik el. Egy ilyen kutya pedig már nem bajlódik a városi betegségekkel és egyéb nyavalyákkal, magabiztosabb, egészségesebb. És ez hozza magával a számunkra a munkában is értékes ösztönök erősödését is, a kutya apportosabb, kajásabb lesz.

Hogyan lehet mindezt elérni?

Az egyik legfőbb „ösztön-bealtatás” a kutya elkényeztetése, gyerekként kezelése. Ha a kutya ösztönlényét szeretnénk a felszínre hozni, nekünk is bele kell látnunk azt a kutyába, látnunk kell benne a farkas őst, a szunnyadó ragadozót. Amíg a „mama kicsi babájának” kezeljük, addig ne is várjunk semmit. A kényeztetésnek, a szeretetnek megvan a maga helye és ideje, de nem lehet ez a kapcsolatunk legfőbb jellemvonása.

Két olyan ágazat is van, ami a kutya ösztöneire épít, a nyomkövetés és az őrző-védő. Mindkét ágazat űzése segít elérni célunkat. Az őrző-védőn ráadásul a segéd dolgozik a kutyával, ő hozza felszínre az ösztönöket. Itt kölcsönhatást fedezhetünk fel a korábban már leírt zsákmányjátékkal, azaz ha azt mi otthon már fejlesztgetjük, az segíthet az őv-n, és fordítva, ha az őv-n az fejlődik, az segíthet minket a játékban.

Ide tartozik még a „pásztor-módszer”, aminek tulajdonképpen az a lényege, hogy a kutyát nem etetjük túl (mert egyébként igen), nem tesszük számára ennyire evidensnek az étel meglétét. Durvább változata egy beavatási szertartás, azaz egyszer a kutyát nagyon kiéheztetni, akár egy hétig se kap enni. A másik verzió, ami talán számunkra emészthetőbb, az a kétnaponta etetés. Ezt mindenkinek nagyon javaslom, akinek olyan gondja van, hogy a kutya nem eszik eléggé. Ezt akár állandóan is lehet így csinálni, de kúraszerűen is időnként néhány hétig.

Saját magunk is felállíthatunk ilyen rendszereket, én pl. a kutyasuli miatt pénteken és szombaton nem adok külön enni a kutyának, a munka során eszik csak. Vasárnap és hétfőn nagyobb adagot kap, vagy akár kétszer egy nap, ilyenkor hagyom is pihenni, regenerálódni. A köztes napokon változó a mennyiség is, az etetés ideje is. A ragadozóknál amúgy is kiszámíthatatlan, hogy mikor lesz préda és mikor nem. Nálunk azon is múlik, hogy mennyit gyakorlunk hét közben.

Az ingerkörnyezet

Szinte minden résznél többször kiemeltem az ingerkörnyezet fontosságát, nem véletlenül. Gyakori gazda hiba, hogy nem mérjük fel rendesen az ingerkörnyezet kutyára gyakorolt hatását, így nem tudjuk ahhoz igazítani az elvárásainkat, ill. nem szoktatjuk a kutyát fokozatosan a különböző ingerkörnyezethez.

Én a saját kutyámtól már elvárom, hogy ha tüzelő kutya van is a pályán, ő akkor is dolgozzon. De nem lehet ezzel kezdeni a képzést. Ha mégis ilyen helyzetbe keveredünk, akkor kiszállunk, ami szintén nem jó. Csökkentsük a zavaró tényezőket ilyenkor (=menjünk arrébb), vegyünk elő erősebb motivációt, segítsünk többet, csökkentsük az elvárást, de ne hagyjuk annyiban a dolgot.

Ahhoz, hogy egy kutya megbízhatóan dolgozzon mindig, az ingerkörnyezet alapos ismeretére kell szert tennünk. Sose felejtsük ki ezt a faktort a tervezésnél!!!

Kommunikáció

Állandó vesszőparipám (korábban egyszer már említettem), hogy a legnagyobb hiba mindenkinél az, hogy nem tudják olvasni a kutya jeleit elég pontosan. Ha a kutyám nem dolgozik rendesen, tudnom kell, hogy az miért van: fáradt, vagy szívózik velem, esetleg nem érti, hogy mit kell csinálni, vagy zavarja valami? A közös munka során egyre árnyaltabban fogjuk érteni ezeket a jeleket, de eleinte kísérleteznünk kell a reakciónkkal, hogy mikor melyik lehet a valós. Lesz olyan szituáció is, ahol sosem fogjuk pontosan tudni, hogy miért csinál valamit a kutya, de azt igen, hogy hogyan lehet kihozni ebből a helyzetből.

Bármilyen ágazatban dolgozik is valaki, szerencsésebb, ha ezeket a tapasztalatokat nem a pályán, nem az adott feladatok közben szerezzük, hanem inkább máshol. Legalábbis az alapokat. Ezért nagyon javaslom, hogy trükköket, ügyességi feladatokat, haszontalan, vagy mókás gyakorlatokat tanítsunk a kutyának. Az irányítós feladatok pl. nagyban javítják az összhangot, a távolban dolgozás is nagy kihívás szokott lenni. Tanítsunk különböző típusú alapgyakorlatokat a kutyának és figyeljük minden rezdülését. A lelkesebbeknek a napló vezetését is ajánlom.

Motiváció vs. fegyelem

Nagyon általános probléma, hogy a gazdik csak és kizárólag motivációra akarják építeni a munkát. Nos, a tanítási fázisban ez rendjén is van, később viszont már szükségünk van a fegyelemre is a munkában.

Adott egy kutya, amelyik már tudja, hogy szembe nézve kell lábnál mennie, mégsem néz ránk menet közben, vagy lemarad. Ismerős?  Mit csinálunk ilyenkor? Általában elővesszük a kaját, az orra alá nyomjuk és azzal csalogatjuk, mert az általában működik (egy ideig). Mi történik valójában? A kutya figyelmetlensége lesz a kiváltója annak, hogy mi elé rakjuk a kaját. Vajon javulni fog ettől bármi? Kétlem.

A másik verzió, hogy pörgetjük, bíztatjuk a kutyát. Ez egy szintig rendben is van, ha működik. De ha pörgeted a kutyát és ő nem pörög, akkor megint a nagy semmi történt.

Kicsit félve írok a munka során a fegyelemről, mert nem tudom, ki mit fog kihozni belőle. Ezt érezni kell, hogy mikor lehet egy feladatot már részben fegyelemből elvárni. Attól viszont mindenkit óva intenék, hogy a hétköznapokban használt meghajtást és egyéb büntetéseket a munkába tegye. NE! Nemrégiben kezdtünk el kísérletezni egy „negatív-klikk”-el, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy van egy szó, mondjuk a „nem”, vagy a „rossz”, amit kondicionálunk, utána a kutya mindig kap egy kis korrigálást (ennek a mértékét, fajtáját a kutyához kell igazítani), és ha szépen dolgozik, akkor pedig megerősítést. Fontos, hogy a legkisebb negatívum után is legyen a kutyának esélye a javítása, a megerősítésre és mindig sikerélménnyel zárjuk a gyakorlást.

Amit viszont mindenképp ajánlok, az a hideg-meleg technika. Azaz, ha a kutya szépen dolgozik, akkor „meleg”, azaz örülök neki, elégedett vagyok, stb., ha viszont ki akar szállni menetközben, akkor „hideg”, azaz mérges vagyok, de utána megint ott a lehetőség a kutya számára, hogy olyat csináljon, aminek mindketten örülünk. Ez egy egyértelmű kommunikációja a gazda akaratának, viszont ez csak a kezdeti fázisban használható igazán, amikor a kutya még olyanokat csinál, hogy menetközben lecsatlakozik, szaglászik, szóval totál kiszáll a munkából. Ha egy haladó kutyának kicsit szétesik a figyelme, akkor ez már nem alkalmazható módszer, vagy nagyon arányosítani kell a helyzethez, mert egy apró figyelmetlenségért sok lenne leszúrni a kutyát. Ilyen helyzetben már jobb a „negatív-klikk” használata, ami egy érzelemmentes, apró jel csak.

Tervezés, önálló munka

Akinek alulmotivált a kutyája, ne álljon be csoportos vezénylésbe, amíg ezt nem tudja kezelni! Egyébként se vagyok híve vezénylésnek, nem lehet egyszerre kétfelé figyelni és nem tudsz a kutya hibáira kellőképpen reagálni. De ha még próbálod is a csoport tempóját követni, a kutya meg két méterre lemaradva mögötted kullog, akkor mi értelme az egésznek?

Legyen egy terved, döntsd el előre, hogy aznap mire fogsz koncentrálni, mit akarsz kijavítani. Ha pl. az a gondod, hogy a kutya nagy ívben csinálja a hátraarcot, akkor sok fordulatot kell csinálnod, hogy szűkítsd, ha lemarad, sokat kell tempót váltanod, lefordulnod, stb. Mindez csak akkor lehetséges, ha tudod mi a gond, és mit akarsz tenni ellene.

Az engedelmes munka

Ennek az irománynak az írása során elsősorban az engedelmes munkára gondoltam. Ez az ágazat az egyik legnehezebb ágazat, mert merev, szigorú és pontos elvárásai vannak. A gazdiktól gyakran hallom, hogy „ a kutya utálja és így én se szeretem”. Hát ez benne a művészet, úgy megcsinálni, hogy a kutya szeresse! 

Ez az írás nem foglalkozik a vizsgázással, a vizsgára felkészítéssel, az egy külön témakör, amihez én még nem értek eléggé.

Az itt leírtak az én saját elgondolásaim és tapasztalataim.

Jó munkát mindenkinek!

2007. június 05. norcsii

Comments